Menu

BIO Paprykarz wegetariański z amarantusem

NA PROBLEMY ZE SNEM

  • Źródło błonnika
    Źródło błonnika
  • Bez glutenu
    Bez glutenu
  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN
  • PRODUKT EKOLOGICZNY

BIO Paprykarz wegetariański z amarantusem

NA PROBLEMY ZE SNEM

Ziarna amarantusa są zaliczane do grupy pseudo-zbóż. Charakteryzuje się on wysoką zawartością białka oraz brakiem glutenu, dzięki czemu może być spożywany przez osoby chorujące na celiakię, alergię na gluten czy nieceliakalną nietolerancję glutenu (NNG). Ponadto, znajdziemy w nim duże ilości magnezu oraz żelaza, o których szczególnie powinny pamiętać osoby z anemią. Szarłat to także dobre źródło błonnika pokarmowego, o którym często zapominamy w naszej diecie. Na dzienną podaż błonnika pokarmowego swoją uwagę powinny zwrócić osoby z dyslipidemią, zaburzeniami gospodarki węglowodanowej oraz osoby na diecie redukcyjnej, gdyż włókno pokarmowe obniża poposiłkowe stężenie glukozy we krwi, reguluje poziom cholesterolu we krwi, daje uczucie sytości oraz odżywia florę bakteryjną jelit. To jeszcze nie koniec zalet tych małych złotych ziarenek. Otóż, „złoto Inków” bo tak też nazywano amarantus zawiera w swoim składzie witaminę E oraz skwalen, czyli związki o działaniu antyoksydacyjnym. Dzięki nim wzmocnimy swój układ immunologiczny co pomoże nam zapobiec zimowym przeziębieniom.                                                                                                                                                                                                                                                                                      Do Europy szarłat przywędrował w XVI w. jako roślina ozdobna, dopiero później przekonano się, iż może ona być dodatkiem do potraw.

Dzięki naszemu Bio paprykarzowi Twoje dania nabiorą nowego smaku. Możesz użyć go jako pasty do kanapek, która idealnie łączy się z paseczkami świeżej papryki oraz szczyptą posiekanej natki pietruszki. Świetnie sprawdzi się także jako składnik wege tortilli, dodatek do zapiekanek oraz jako baza wegetariańskich kotlecików.

PASTA KANAPKOWA – BIO PAPRYKARZ WEGETARIAŃSKI Z PŁATKAMI Z NASION AMARANTUSA. PRODUKT PASTERYZOWANY.
Składniki:
woda, płatki amarantusa*21%, olej słonecznikowy*, koncentrat pomidorowy*18%, teksturowane białko sojowe*, cebula*, marchew*8%, bulion warzywny* (sól morska, mąka ryżowa*, przyprawy*, olej słonecznikowy*), skrobia kukurydziana natywna, przyprawy*, seler korzeń*, pietruszka korzeń*, syrop z agawy, sól morska, przyprawy ziołowe* (zawierają gorczycę*), substancja zagęszczająca: guma guar, sos sojowy jasny* (woda, soja, sól), przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C.
*surowiec ekologiczny
Produkt może zawierać sezam.

Tabela wartości odżywczych w produkcie

 

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (26 g)% RWS* w porcji (26 g)
1Wartość energetyczna779 kJ / 187 kcal202 kJ / 49 kcal2%
2Tłuszcz12 g3,2 g5%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone1,5 g0,4 g2%
4Węglowodany12 g3,2 g1%
5w tym cukry3,5 g0,9 g1%
7Białko5,1 g1,3 g3%
8Sól1,90 g0,48 g8%
6Błonnik3,5 g0,9 g-
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera około 6 sugerowanych porcji produktu.

Masa netto: 160 g
Kod EAN: 5900672305449

Instagram requires authorization to view a user profile. Use autorized account in widget settings