Menu
Zobacz przepis

Cieciorka w sosie pomidorowym BIO

SPRZYJA KREATYWNOŚCI

  • Dla dzieci
  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN
  • PRODUKT EKOLOGICZNY

Cieciorka w sosie pomidorowym BIO

SPRZYJA KREATYWNOŚCI

Ciecierzyca oraz pomidory, które są podstawą dania, pochodzą z upraw ekologicznych. Badania potwierdzają, że warzywa te zawierają do 70% składników odżywczych (głównie antyoksydantów, potasu, magnezu i witamin z grupy B), a ponadto nie są zanieczyszczone metalami ciężkimi oraz pestycydami. Dlaczego jest to świetny pokarm dla naszych neuronów? Ciecierzyca stabilizuje gospodarkę insulinową (jeśli jest rozchwiana – możemy tylko pomarzyć o koncentracji). Zapewnia to obecność węglowodanów złożonych, dobrze przyswajalnego białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które ponadto odżywiają otoczki mielinowe komórek. Pomidory zawierają składniki aktywne (m.in. likopen), które redukują stres oksydacyjny (nadmiar wolnych rodników w organizmie) – główny czynnik chorób związanych z układem nerwowym i zaburzeniami odporności.                                                                                                                                                                                                                                                                                              Co ciekawe, o cieciorce bardzo przychylnie wypowiadali się najwybitniejsi: polityk Trevor Graham powiedział: Nazwijcie mnie szaleńcem, nazwijcie mnie naiwniakiem, ale jeżeli cieciorka jest pokarmem miłości, to może być pokarmem pokoju.

Uważa się, że diety roślinne sprzyjają koncentracji. Masz dużo pracy, nauki, brakuje Ci czasu na gotowanie? Ugotuj duży gar bulionu warzywnego, dodaj cieciorkę w sosie pomidorowym, koncentrat pomidorowy i ciesz się pożywnym daniem przez kilka dni.

ZIARNA CIECIORKI W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
woda, cieciorka* 46%, koncentrat pomidorowy* 23%, cebula*, cukier trzcinowy*, skrobia kukurydziana natywna, olej słonecznikowy*, sól morska, bulion wegetariański* [sól morska, skrobia kukurydziana*, syrop glukozowy z kukurydzy*, mieszanka warzyw* 9,3% (marchew* 4,1%, cebula* 3,5%, pasternak* 1,7%), ekstrakt drożdżowy*, olej słonecznikowy*, przyprawy* (kurkuma*, imbir*, gałka muszkatołowa*, pieprz*), zioła* (pietruszka*, lubczyk*, liście laurowe*)], sos sojowy* (woda, soja*, sól), substancja zagęszczająca: guma guar, zioła*, (zawierają gorczycę), przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, przyprawy*.
* – surowce rolnictwa ekologicznego
Ze względu na obecność w zakładzie, produkt może zawierać seler.
ŹRÓDŁO BIAŁKA
ŹRÓDŁO BŁONNIKA POKARMOWEGO

Tabela wartości odżywczych w produkcie.

Masa netto: 440 g

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (220 g)% RWS** w porcji (220 g)
1Wartość energetyczna476 kJ / 113 kcal1047 kJ / 249 kcal12%
2Tłuszcz1,9 g4,2 g6%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,3 g0,66 g3%
4Węglowodany18 g40 g15%
5w tym cukry6,9 g15 g17%
7Białko4,2 g9,2 g18%
8Sól0,83 g1, 83 g30%
6Błonnik3,5 g7,7 g-
**RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera 2 sugerowane porcje produktu.

Okres przydatności do spożycia od daty produkcji wynosi 12 miesięcy. Na wieczku podana jest data przydatności do spożycia, która równocześnie jest numerem partii.

Kod EAN: 5900672305036