04.06.2012
Dania z Seitanu

Seitan to pożywienie z długą historią. Kiedy nie był jeszcze tak znany na Zachodzie, stanowił w Chinach, Korei, Japonii i Rosji powszechnie znane i lubiane danie. Nazwa seitan pochodzi z języka japońskiego, bo na Dalekim Wchodzie przygotowuje się go już od kilku wieków. Produkt ten często określany, jako „mięso roślinne” stanowi wyśmienitą i zdrową alternatywę wobec pożywienia mięsnego.

 
 
DOBRA RADA
Zanim przystąpisz
do gotowania, koniecznie
weź trzy głębokie
wdechy, uśmiechnij
się i pomyśl, że dzisiejszy obiad będzie wyjątkowy,
a na pewno
taki będzie.
 

TORTILLA Z SEITANEM

Czas wykonania: ok. 50 minut

NALEŚNIKI

Przygotować ciasto naleśnikowe z 2 szkl. mąki kukurydzianej i 1 szkl. mąki pszennej, wody, 1 jajka i szczypty soli. Ciasto powinno mieć konsystencję kefiru – tak, aby bez problemu rozlewało się na całą patelnię. Smażyć naleśniki po obu stronach na delikatnie naoliwionej patelni

FARSZ

1 słoik Seitan w sosie sojowym "WEGUŚ", 3 cebule, 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona, pół puszki kukurydzy, 1 kg pieczarek, 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu, przyprawy: sól, pieprz ziołowy, majeranek, przyprawa warzywna, natka pietruszki
Kawałki seitanu, 2 cebule oraz 2 papryki pokroić w paseczki i na patelni poddusić z olejem i wodą, do czasu, kiedy staną się miękkie. Pieczarki i pozostałą cebulę pokroić i usmażyć z odrobiną soli i majeranku, wymieszać z warzywami i seitanem, dodać kukurydzę, koncentrat lub ketchup i przyprawy do smaku. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki. Powstałe nadzienie zawijać w naleśniki kukurydziane. Można podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego!
 

KOTLETY W PANIERCE SEZAMOWEJ

Czas wykonania: ok. 20 minut

SKŁADNIKI

1 opakowanie Seitan w sosie sojowym "WEGUŚ", 1 jajko, bułka tarta, sezam, przyprawa warzywna, olej

PRZYGOTOWANIE

Kawałki seitanu wyjąć ze słoika, odsączyć a zbyt grube pokroić na cieńsze płaty. Jajko dobrze roztrzepać z dodatkiem przyprawy warzywnej. Sezam wymieszać z bułką tartą w proporcji 1:1. Pokrojone płaty moczyć w jajku i panierować w bułce z sezamem, smażyć po obu stronach na złocisty kolor. Smacznego!
 
 

KOTLETY MIELONE Z SEITANU


Czas wykonania: ok. 40 minut

SKŁADNIKI

2 cebule, 1 kg pieczarek, 3 zawartości słoika Seitan w sosie sojowym "WEGUŚ", szklanka płatków owsianych, 1 jajko lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, przyprawa warzywna, majeranek, pieprz, bułka tarta, olej

PRZYGOTOWANIE

Cebule pokroić w kosteczkę, pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i razem usmażyć na oleju z dodatkiem soli i majeranku. W tym czasie zmielić seitan, a płatki zalać 11 szklanki gorącej wody. Gdy pieczarki będą gotowe, dodać zmielony seitan, namoczone płatki, jajko lub mąkę ziemniaczaną, przyprawę warzywną, pieprz. Do masy można dodać bułki tartej, gdyby była zbyt rzadka. Formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na złocisty kolor.
Smacznego!
 

SOS POMIDOROWY Z SEITANEM

Czas wykonania: ok. 20 minut

SKŁADNIKI

2 cebule, 1 ząbek czosnku, olej, 1 słoik Seitan w sosie sojowym "WEGUŚ", 0,5l soku pomidorowego, 2 łyżki ketchupu, przyprawa warzywna, sól, zioła: bazylia, majeranek, pieprz ziołowy

PRZYGOTOWANIE

Cebule pokroić w kosteczkę, czosnek rozdrobnić i razem dusić na oleju z wodą do czasu, kiedy staną się miękkie. Seitan drobno pokroić lub zmielić, dodać do cebuli oraz czosnku i przez kilka minut razem gotować. Następnie wlać sok pomidorowy i dodać ketchup oraz wszystkie przyprawy. Jeśli będzie to potrzebne, można zagęścić zaklepką (3/4 szkl. wody wymieszać z łyżką mąki, wlać do sosu i dobrze wymieszać). Podawać z makaronem typu spaghetti. Smacznego!
 

INNE ZASTOSOWANIA

  • do gulaszu i leczo
  • jako nadzienie do gołąbów i lasagne
  • do szaszłyków i kebabu
  • jako zamiennik mięsa we wszystkich tradycyjnych potrawach
 

Komentarze




Kategoria: Blog | Odsłon: 1187

do góry