Menu

Nasze początki

Primavika to firma rodzinna, która rozpoczęła działalność w 1998 r., ale pomysł jej założenia narodził się już około 20 lat wcześniej. Ten czas był dla nas bardzo ważny – pozwolił nam dobrze poznać potrzeby i oczekiwania naszych konsumentów, którymi sami też jesteśmy.

Pierwszy krok do zdrowego odżywiania

Wszystko zaczęło się w pierwszej połowie lat 70. XX w. O wegetarianizmie mówiło się wtedy w Polsce niewiele, a osoby, które rezygnowały z mięsa, często były skazane na monotonny i dość ubogi jadłospis. Odczuł to na własnej skórze Paweł Skrzypczak, obecny prezes firmy Primavika, który właśnie wtedy jako nastolatek postanowił przejść na dietę wegetariańską. Początkowo w jego codziennym menu, podobnie jak u innych wegetarian w tamtym czasie, królowały kanapki naprzemiennie z białym i żółtym serem, dżemem oraz jajka. W pewnym momencie przestało mu to jednak wystarczać – zaczął pogłębiać swoją wiedzę na temat zdrowego stylu życia i odżywiania, szukać nowych smaków oraz pomysłów na roślinne i jednocześnie pyszne dania. Swoimi przepisami i inspiracjami dzielił się z innymi, współorganizując programy edukacyjne i szkoły zdrowego gotowania.

Z roku na rok zapotrzebowanie nie tylko na produkty dla wegetarian, ale i wegan, diabetyków, alergików oraz bezglutenowców rosło. Od 1991 r. dla tych z nich, którzy mieszkali w Poznaniu i okolicach, komponowanie codziennej diety stało się łatwiejsze – to właśnie wtedy główny udziałowiec Primaviki, a prywatnie brat Pawła Skrzypczaka – Roman – uruchomił w stolicy Wielkopolski jedną z pierwszych w Polsce hurtowni ze zdrową żywnością.

Od rodzinnych obiadów do kreowanie trendów

Na naszym rodzimym rynku stopniowo pojawiało się coraz więcej produktów wegetariańskich i wegańskich, ale wielu rodzajów artykułów nadal brakowało. Dlatego kilka lat później, w 1998 r. Paweł Skrzypczak wraz z ojcem Jerzym, braćmi Romanem i Markiem oraz przyjacielem Krzysztofem uruchomili ich produkcję – i tak narodziła się firma Primavika. Rozpoczęli od dań obiadowych, które były przygotowywane według domowych, udoskonalanych przez lata przepisów, a następnie wprowadzili produkcję pasztetów i maseł orzechowych. Oferta stopniowo rozrastała się i jest poszerzana do dziś – wszystko po to, by zapewnić wegetarianom i weganom, a także osobom, które po prostu cenią sobie zdrowe odżywianie, szeroki wybór, którego założyciele naszej firmy na początku swojej przygody z dietą roślinną nie mieli.

Kilka lat po rozpoczęciu działalności Primaviki mogliśmy śmiało powiedzieć, że wyprzedziliśmy trendy w obszarze produkcji zdrowej żywności. Dziś dzięki naszej pasji i doświadczeniu to my je kreujemy.