Menu

O firmie

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O NASZEJ SPÓŁCE,
POZNAJ HISTORIĘ, SPRAWDŹ JAK PRACUJEMY

 

     Jesteśmy producentem zdrowej żywności,

     pomagamy ludziom w realizacji zdrowego stylu życia.

PAWEŁ SKRZYPCZAK

zacznijmy od początku

Już w pierwszej połowie lat siedemdziesiątych, kiedy w Polsce jeszcze nie wiele wiedziano na temat wegetariańskiego sposobu odżywiania, Paweł Skrzypczak, obecny prezes firmy „Primavika”, zainteresował się wegetarianizmem i postanowił przejść na tego typu odżywianie. Nie było mu łatwo, ubogie menu w postaci kanapek z białym i żółtym serem na przemian, dżem i jajka, wcale nie wpłynęły na poprawę jego zdrowia i samopoczucia. Zainteresowany tematyką zdrowego stylu życia i odżywiania, pogłębiał swoją wiedzę. Wraz z założycielami firmy „Primavika” od połowy lat osiemdziesiątych współorganizował programy edukacyjne np.: – szkoły zdrowego gotowania, podczas których przekazywano innym wiedzę na temat wyboru właściwego pożywienia i sposobów jego przygotowania.

Główny udziałowiec firmy Roman Skrzypczak, jako jeden z pierwszych w Polsce, w roku 1991 uruchomił w Poznaniu hurtownię „Zdrowej Żywności”, z produktami dla: wegetarian, wegan, diabetyków, alergików, bezglutenowców. Zapotrzebowanie jednak hurtowni na wegetariańskie dania obiadowe, pasty i pasztety było ogromne, dlatego Paweł Skrzypczak wraz z ojcem Jerzym, braćmi Romanem i Markiem oraz kolegą Krzysztofem, planowali uruchomienie produkcji żywności wegetariańskiej.  W 1998 roku nadarzyła się okazja zakupu zakładu przetwórstwa owocowo-warzywnego, co pozwoliło zrealizować marzenia rodziny Skrzypczaków i uruchomić produkcję „Zdrowej Żywności”.


Zakładając firmę ”Primavika”
rodzina Skrzypczaków wytyczyła sobie cele

ważne punkty odniesienia

Promować zdrowy styl życia i odżywiania, produkować wyroby wegetariańskie, bez cholesterolu, konserwantów, sztucznych barwników i aromatów, wolnych od GMO, a także bez glutaminianu sodu. Celem Firmy Primavika jest  stosowanie surowców z rodzimych i sprawdzonych źródeł, a także niemodyfikowanych genetycznie. Każdy z produktów otoczony jest wyjątkową troską. Wytwarzając tradycyjnie, pracownicy Firmy dbają o każdy szczegół w procesie produkcji. Żywność umieszczana jest  w szklanych opakowaniach, ponieważ są one najbezpieczniejsze dla surowca i mają pozytywny wpływ na środowisko.

Rozpoczęcie działalności

asortyment Firmy

Produkcja została rozpoczęta od linii dań obiadowych. Korzystając z domowych przepisów na fasolki w pomidorach, lecza i gulasze, powstały pierwsze dania wegetariańskie. Rok później wprowadzona została produkcja pasztetów do smarowania pieczywa głównie na bazie soi i cieciorki. W tym samym roku rozpoczęto również  produkcję masła orzechowego, za które to w 2005 roku, zostaliśmy laureatem III Konsumenckiego Konkursu Jakości Produktów „NAJLEPSZE W POLSCE” – „THE BEST IN POLAND” uzyskując certyfikat za produkt: MASŁO ORZECHOWE. W 2004 roku rozpoczęta została produkcja produktów Ekologicznych z certyfikatem Bioekspert.

pastety-primavika-vivathumbnail-1top-banner-bg1

Przez pierwsze dwa lata jedynymi dystrybutorami produktów firmy „Primavika” były dwie powiązane kapitałowo firmy „Vita” i „Profit”. W marcu 2001 roku zatrudniona została pierwsza osoba do działu handlowego. Już w maju tegoż roku Firma zdobyła zaufanie  wielu firm i  hurtowni w całej Polsce. W 2003 roku po głębokiej reorganizacji firmy, nawiązana została współpraca z kolejnymi dystrybutorami. W 2005 roku do zespołu Primaviki dołączył Pan Tomasz Sobczyk, który objął stanowisko Dyrektora ds. Handlowych, co przyczyniło się do dynamicznego rozwoju marki poprzez umocnienie dotychczasowych kanałów dystrybucji i nawiązanie współpracy z nowymi partnerami handlowymi.

 Firma dziś

Primavika i Primaeco

Naturalne produkty i naturalne środowisko, to dla Firmy Primavika kompozycja idealna, dlatego też  lokalizację zakładu produkcyjnego mieści się właśnie w gminie Sieraków, która o przyrodzie ma dużo do powiedzenia. Obecnie produkowane są w nim aromatyczne dania obiadowe, smakowite pasztety w rozmaitych kompozycjach smakowych, hummusy, paprykarze wegetariańskie. Na szczególną uwagę zasługuje rozmaita linia maseł orzechowych, w której znajduję się m.in. wyjątkowe masło z nerkowców, masło migdałowe, sezamowe i tahini. Masła swym smakiem wzbogacą niejedną potrawę.

Primavika realizuję również ekologiczną, certyfikowaną produkcję pod marką Primaeco , która proponuje dania obiadowe, pasztety i paprykarze, musztardy oraz ketchupy. Gamę produktów BIO wzbogaciły ostatnim czasem ekologiczne buraczki, dostępne w dwóch wariantach – zasmażane z cebulką „Smaczki” lub gęsto tarte „Pychotki” czy też hummusy ekologiczne.

Wysokiej jakości produkty marki Primavika i Primaeco, zostały starannie opracowane i przygotowane, a gama produktów bez przerwy powiększa się, by wzbogacać codzienne posiłki całej rodziny.

dobra-marka-primavika-primaeco-green1  aGRObIOTEST    Untitled design (1)

 

Od początku istnienia firma systematycznie
wystawia się na targach

 gdzie można spotkać Firmę Primavika?

Firma gościła m.in. na targach „Zdrowej Żywności” w Tarnowie, III Międzynarodowych Targach Owoców i Warzyw AGF Polska w 2006 roku, Ekoconnect, BioFach, Polagra, Społem – „Podejmij Eko Decyzję”, Targi Naturalnej Żywności w Łodzi itp. Primavika to firma którą spotkasz podczas imprez mających na celu promowanie zdrowego stylu życia, diety wegetariańskiej, czy wydarzeń sportowych. Systematycznie współpracuję z organizacjami pozarządowymi, klubami zdrowia, dietetykami i trenerami personalnymi.

 

Podsumowując:

 Primavika to polska firma z rodzinnymi tradycjami, istniejącą od 1998 r .Specjalizująca się w produkcji zdrowej żywności i pomagająca ludziom realizować zdrowy styl życia.

Nagrody i wyróżnienia:

„Superprodukt Świata Kobiety 2016” – I miejsce w kategorii ŻYWNOŚĆ w podkategorii PRODUKTY GOTOWE I DO SZYBKIEGO PRZYGOTOWANIA dla serii maseł orzechowych PRIMAVIKA ACTIVE.

„Przebojowy Produkt 2016 FMCG” – nagroda główna dla BIO masła orzechowego 100% w kategorii „produkty prozdrowotne, EKO i BIO”, w konkursie organizowanym przez magazyn „Życie handlowe”

„Glamour Fit Awards” – wyróżnienie dla serii maseł orzechowych ACTIVE, w kategorii „super foods” przyznane przez prestiżowy magazyn „Glamour”

„Złoty Paragon 2016″ – zdobycie II miejsca w kategorii „dania gotowe” za pulpety „Weguś w sosie pomidorowym”. Nagroda przyznana w konkursie magazynu „Hurt&detal”

„Konsumencki Lidera jakości 2016” –   nagroda w kategorii „debiut roku 2016” przyznana przez „Gazetę prawną” dla serii maseł orzechowych Active

„Przebojowy Produkt  2015 FMCG”  – zdobycie nagroda dla paprykarza z kaszą jaglaną oraz wyróżnienie w kategorii „zdrowa żywość” dla masła bez dodatku soli i cukru, w konkursie organizowanym przez „Życie handlowe”

„Dobra Marka 2015 – Jakość, Zaufanie, Renoma” – nagroda dla marki Primavika, w kategorii produktów ekologicznych i naturalnych;

„Gepard Biznesu 2011″ – nagroda dla marki Primavika za szybko rosnąca wartość rynkową naszego przedsiębiorstwa;

„Efektywna Firma 2011″  – nagroda dla marki Primavika za  rozwój i efektywną działalność w 2011 roku

 

Nasze pozostałe wyróżnienia i certyfikaty

które otrzymaliśmy podczas naszej działalności