Menu

Pasztet sojowo pomidorowy BIO

KOMPLEKSOWA OCHRONA SERCA I KOŚCI

  • Bez glutenu
  • Dla dzieci
  • Bez cukru
  • Dla diabetyka
  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN
  • PRODUKT EKOLOGICZNY
  •   W naszym zakładzie używamy w niewielkich ilościach gluten pszenny. Istnieje możliwość jego obecności w produktach nie zawierających go w swym składzie.

Pasztet sojowo pomidorowy BIO

KOMPLEKSOWA OCHRONA SERCA I KOŚCI

Dwa silne związki zawarte w ziarenkach soi – genisteina i daidzeina chronią przed osteoporozą, ograniczając utratę wapnia i zwiększając mineralizację kości. Ponadto mogą zapobiegać chorobom serca i nowotworom układu rozrodczego. To świetna propozycja dla kobiet w okresie menopauzy i dziewczyn zmagających się z zaburzeniami miesiączkowania. Wykazano, iż spożywanie co najmniej 25g białka sojowego dziennie i przestrzeganie diety niskotłuszczowej obniża poziom cholesterolu. W połączeniu z pomidorami i cebulą pasztet to cenne źródło białka, witamin antyoksydacyjnych i substancji przeciwzapalnych. Wzbogacenie diety w te składniki to kluczowy element dietoterapii chorób cywilizacyjnych. Dlatego nie bójmy się ekologicznie uprawianej soi!                                                                                                                                                                                                                                                                                                       W sztucznych odmianach soi występuje niebezpieczny związek – monochloropropan-1,2-diol, który pokonuje barierę krew – mózg. Jest to bezpośredni czynnik ryzyka występowania nowotworów oraz poważnych zaburzeń hormonalnych.

Pasztet zmieszany z odrobiną ciepłej wody nadaje się jako sos do kasz albo pełnoziarnistych makaronów. Podany z dodatkiem pomidorków koktajlowych i pietruszki lub szczypiorku staje się dobrym pomysłem na obiad albo ciepłą kolację.

Składniki:
woda, soja* 42%, cebula*, koncentrat pomidorowy* 19 %, skrobia kukurydziana natywna, olej roślinny słonecznikowy*, przyprawy* (zawierają: seler i gorczycę), sól morska, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C.
* – surowce ekologiczne.
Informacja dla alergików – zawiera: soję, śladowe ilości selera i gorczycy.
Ciemnienie wierzchniej warstwy produktu jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość.
Nie zawiera cukrów, poza naturalnie występującymi w dodanych składnikach.

Tabela wartości odżywczych w produkcie.

Masa netto: 160 g

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (26 g)% RWS* w porcji (26 g)
1Wartość energetyczna680 kJ / 162 kcal177 kJ / 42 kcal2%
2Tłuszcz7,5 g2 g3%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,9 g0,2 g1%
4Węglowodany14 g3,7 g1%
5w tym cukry2,6 g0,7 g1%
6Białko9,7 g2,5 g5%
7Sól0,96 g0,25 g4%
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Liczba porcji zawartych w opakowaniu wynosi około 6.

Okres przydatności do spożycia od daty produkcji wynosi 12 miesięcy. Na wieczku podana jest data przydatności do spożycia, która równocześnie jest numerem partii.

Kod EAN: 5900672305050