Menu

Pasztet sojowy z pomidorami

DOMOWY AROMAT PEŁEN DOBRA

  • Bez glutenu
  • Dla dzieci
  • Bez cukru
  • Dla diabetyka
  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN
  •   W naszym zakładzie używamy w niewielkich ilościach gluten pszenny. Istnieje możliwość jego obecności w produktach nie zawierających go w swym składzie.

Pasztet sojowy z pomidorami

DOMOWY AROMAT PEŁEN DOBRA

Mieszanka naturalnej soi i koncentratu pomidorowego bogata w dobrze przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz likopen, który wchłania się lepiej z przetworów niż surowych pomidorów. Białko sojowe wartością przypomina białka mięsa i nie zawiera puryn, które powodują odkładanie się złogów kwasu moczowego w stawach i utrudniających przyswajanie wapnia. Z tego względu polecane jest ono kobietom w okresie menopauzy (również ze względu na obecność fitoestrogenów), wegetarianom i weganom oraz osobom narażonym na niedobory wapnia. Białko buduje mięśnie i regeneruje organizm, a likopen wraz z gamą witamin i składników mineralnych pochodzących z pomidorów wzmacnia barierę antyoksydacyjną organizmu.                                                                                                                                                                                                                                                                                              Mitem jest, że spożywanie naturalnej soi powoduje impotencję. Jeśli jednak boisz się, że soja ci zaszkodzi ogranicz jej spożycie do 50 g dziennie – zapobiegniesz w ten sposób nadmiernej podaży tioglikozydów, na które należy uważać w przypadku chorób tarczycy.

Głęboki smak pasztetu dobrze komponuje się z warzywnymi plackami – z ziemniaków, kalafiora czy buraków. Posmarowane naszym pasztetem i ozdobione natką pietruszki i kiełkami pobudzą apetyt każdego niejadka. Takie danie nadaje się na obiad, lunchbox do pracy lub piknik na łonie natury.

Składniki:
woda, soja 40%, cebula, koncentrat pomidorowy 18 %, skrobia kukurydziana, olej rzepakowy, przyprawy (zawierają: seler i gorczycę), błonnik pszenny (bez glutenu), sól, hydrolizat białka roślinnego, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego.
Produkt może zawierać sezam.
Ciemnienie wierzchniej warstwy produktu jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość.
Produkujemy bez użycia glutaminianu monosodowego.

 

Tabela wartości odżywczych w produkcie.

Masa netto: 160 g

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (26 g)% RWS* w porcji (26 g)
1Wartość energetyczna588 kJ / 140 kcal153 kJ / 36 kcal2%
2Tłuszcz6,2 g1,6 g2%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,7 g0,2 g1%
4Węglowodany13 g3,4 g1%
5w tym cukry2 g0,5 g1%
6Białko8,1 g2,1 g4%
7Sól1,8 g0,47 g8%
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera około 6 sugerowanych porcji produktu.

Okres przydatności do spożycia od daty produkcji wynosi 12 miesięcy. Na wieczku podana jest data przydatności do spożycia, która równocześnie jest numerem partii.

Kod EAN: 5900672300161