Menu

Pasztet warzywny z soczewicą BIO

MASZ HAKA NA RAKA!

  • Bez glutenu
  • Dla dzieci
  • Bez cukru
  • Dla diabetyka
  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN
  • PRODUKT EKOLOGICZNY
  •   W naszym zakładzie używamy w niewielkich ilościach gluten pszenny. Istnieje możliwość jego obecności w produktach nie zawierających go w swym składzie.

Pasztet warzywny z soczewicą BIO

MASZ HAKA NA RAKA!

Soczewica zawiera mało tłuszczu, ale jest bogata w kwas foliowy (pół szklanki gotowanej soczewicy dostarcza prawie połowy dziennego zapotrzebowania) i błonnik rozpuszczalny, który pomaga obniżyć stężenie cholesterolu i stabilizuje poziom cukru. Większość gatunków soczewicy jest dobrym źródłem żelaza, które ma znaczenie w budowaniu odporności, zdrowia w ciąży i zapobiegania anemii. Aby zwiększyć wchłanianie żelaza, do posiłku z soczewicą warto dorzucić produkt bogaty w witaminę C. Dlatego w naszym pasztecie znajdują się warzywa, które wzbogacają go w szereg witamin (w tym C) i składników mineralnych, gwarantując wchłanianie żelaza na wysokim poziomie.                                                                                                                                                                                                                                                                                             Według tradycyjnej medycyny chińskiej soczewica działa korzystnie na serce i układ krążenia, stymuluje system nadnerczy, a ponadto wzmaga aktywność i witalność nerek. Wychodzi na to, że jest to remedium nie tyko na nowotwory!

Zwykłe kanapki nie muszą być nudne! Posmaruj pasztetem świeży, żytni chleb na zakwasie, udekoruj kanapkę malutkimi pomidorkami, szczypiorkiem, pokrojoną rzodkiewką i kiełkami. Owiń w folię, spakuj do torby i zapewnij sobie zdrową przekąskę podczas pracy albo nauki.

Składniki:
woda, soczewica* 26%, soja*, marchew* 11%, seler* 11%, pietruszka* 8,5%, cebula* 6,5%, olej roślinny słonecznikowy*, skrobia kukurydziana natywna, przyprawy* (zawierają: gorczycę i seler), sól morska, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C.
* – surowce ekologiczne.
Informacja dla alergików – zawiera: soję, seler, śladowe ilości gorczycy.
Ciemnienie wierzchniej warstwy produktu jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość.
Nie zawiera cukrów, poza naturalnie występującymi w dodanych składnikach.

Tabela wartości odżywczych w produkcie.

Masa netto: 160 g

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (26 g)% RWS* w porcji (26 g)
1Wartość energetyczna571 kJ / 136 kcal148 kJ / 35 kcal2%
2Tłuszcz5,1 g1,3 g2%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,5 g0,1 g1%
4Węglowodany15 g3,9 g2%
5w tym cukry1,4 g0,4 g0%
6Białko5,7 g2 g4%
7Sól0,9 g0,23 g4%
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Liczba porcji zawartych w opakowaniu wynosi około 6.

Okres przydatności do spożycia od daty produkcji wynosi 12 miesięcy. Na wieczku podana jest data przydatności do spożycia, która równocześnie jest numerem partii.

Kod EAN: 5900672305067