Menu

Pasztet warzywny z soczewicą

ULUBIONY PRZYSMAK CZERWONYCH KRWINEK

  • Bez glutenu
  • Dla dzieci
  • Bez cukru
  • Dla diabetyka
  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN
  •   W naszym zakładzie używamy w niewielkich ilościach gluten pszenny. Istnieje możliwość jego obecności w produktach nie zawierających go w swym składzie.

Pasztet warzywny z soczewicą

ULUBIONY PRZYSMAK CZERWONYCH KRWINEK

Zielona soczewica oprócz imponującej zawartości dobrze przyswajalnego białka zawierającego niemal wszystkie aminokwasy jest również bogata w błonnik , który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Zawartość włókna pokarmowego gwarantuje niski indeks glikemiczny, a co za tym idzie – długotrwałe poczucie sytości. Z tego względu soczewica jest polecana w terapii otyłości, cukrzycy i miażdżycy (nie zawiera cholesterolu). To odpowiedni produkt dla kobiet ciężarnych, których dieta powinna być bogata w kwas foliowy. Odpowiednia obróbka kulinarna soczewicy zapewnia świetną przyswajalność składników mineralnych – oprócz kwasu foliowego także żelaza, witamin z grupy B i potasu. Dodatek warzyw oraz soi sprawia, że produkt jest pełnowartościową przekąską polecaną nie tylko wegetarianom, osobom z problemami metabolicznymi i przyszłym matkom, ale również osobom pracującym fizycznie, sportowcom i rekonwalescentom.                                                                                                                                                                                                                                                                                             Wiecie, że jedno z indyjskich przysłów mówi: „Ryż jest dobry, ale nie można żyć bez soczewicy”?

Delikatny smak pasztetu sprawia, że jest on uniwersalnym dodatkiem do dań warzywnych, rozmaitych farszów i klasycznych kanapek. Świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami. Poręczny słoiczek możesz mieć cały dzień przy sobie i w awaryjnych sytuacjach potraktować jako zamiennik posiłku. Jest to cenne dla diabetyków, którzy muszą dbać o regularność spożywania posiłków.

Składniki:
woda, soczewica zielona 11%, soja, marchew 4,5%, seler 4,5%, pietruszka 3,5%, cebula 2,5%, olej rzepakowy, przyprawy (zawierają: seler i gorczycę), błonnik pszenny bezglutenowy, skrobia kukurydziana, sól, por 0,5%, hydrolizat białka roślinnego, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat.
Produkt może zawierać sezam.
Ciemnienie wierzchniej warstwy produktu jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość.
Produkujemy bez użycia glutaminianu monosodowego.

Tabela wartości odżywczych w produkcie.

Masa netto: 160 g

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (26 g)% RWS* w porcji (26 g)
1Wartość energetyczna568 kJ / 135 kcal148 kJ / 35 kcal2%
2Tłuszcz4,7 g1,2 g2%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,5 g0,1 g1%
4Węglowodany16 g4,2 g2%
5w tym cukry1,7 g0,4 g1%
6Białko7,2 g1,9 g4%
7Sól2,3 g0,6 g10%
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera około 6 sugerowanych porcji produktu.

Okres przydatności do spożycia od daty produkcji wynosi 12 miesięcy. Na wieczku podana jest data przydatności do spożycia, która równocześnie jest numerem partii.

Kod EAN: 5900672300192