Menu
Zobacz przepis

Pasztet oliwkowy z cieciorką

SILNA, A ZARAZEM DELIKATNA BARIERA OCHRONNA

  • Bez soi
  • Bez glutenu
  • Bez cukru
  • Dla diabetyka
  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN
  •   W naszym zakładzie używamy w niewielkich ilościach gluten pszenny. Istnieje możliwość jego obecności w produktach nie zawierających go w swym składzie.

Pasztet oliwkowy z cieciorką

SILNA, A ZARAZEM DELIKATNA BARIERA OCHRONNA

Właściwości oliwek idealnie charakteryzują symbolikę gaju oliwnego – życie i pokój. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie oleinowy, zmniejszają aktywność genu odpowiadającego za występowanie raka piersi, poza tym chronią serce i naczynia krwionośne. Działają prewencyjnie w stosunku do chorób sercowo-naczyniowych. Zdrowe tłuszcze, w połączeniu z witaminami przeciwutleniającymi, chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Oprócz tego zawierają sporo witamin z grupy B niezbędnych do utrzymania dobrej kondycji układu nerwowego, a także skóry. Dzięki zawartej w oliwkach miedzi mają działanie przeciwbólowe – są pomocne w leczeniu migreny. Połączenie dobrze przyswajalnego białka pochodzącego z cieciorki z bogactwem oliwek tworzy pełnowartościowy posiłek zalecany wszystkim osobom zmagającym się z szalonym tempem życia.                                                                                                                                                                                                     Barwa oliwek wcale nie zależy od ich gatunku. Jest związana z momentem zbioru lub sposobem obróbki. Przykładowo, zielone zbiera się zanim dojrzeją, a czerwone w kolejnym stadium dojrzewania, ale jeszcze przed osiągnięciem pełnej dojrzałości.

Typowe śniadanie greckich pasterzy to ser z oliwkami – nasz pasztet może być wegańskim odzwierciedleniem tego przysmaku. Możecie potraktować go jako dip do świeżych warzyw, krakersów albo małych chlebków z ziaren. To świetny pomysł na wiosenny piknik albo spotkanie w gronie znajomych.

Składniki:
woda, cieciorka 37%, oliwki zielone 22% (oliwki zielone, woda, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, kwas mlekowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy), cebula, skrobia kukurydziana, olej rzepakowy, błonnik pszenny (bez glutenu), przyprawy (zawierają seler), hydrolizat białka roślinnego, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego.
Produkt może zawierać soję, sezam i gorczycę.
Ciemnienie wierzchniej warstwy produktu jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość.

Produkujemy bez użycia glutaminianu monosodowego.

Tabela wartości odżywczych w produkcie.
Masa netto: 160 g

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (26 g)% RWS* w porcji (26 g)
1Wartość energetyczna563 kJ / 134 kcal146 kJ / 35 kcal2%
2Tłuszcz4,5 g1,2 g2%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,4 g0,1 g1%
4Węglowodany19 g4,9 g2%
5w tym cukry2,7 g0,7 g1%
6Białko4,3 g1,1 g2%
7Sól1,7 g0,44 g7%
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera około 6 sugerowanych porcji produktu.

Okres przydatności do spożycia od daty produkcji wynosi 12 miesięcy. Na wieczku podana jest data przydatności do spożycia, która równocześnie jest numerem partii.

Kod EAN: 5900672300734