Menu
Zobacz przepis

Pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym „Weguś”

PODKRĘĆ CIAŁO ORIENTALNYM DANIEM

  • Dla dzieci
  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN

Pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym „Weguś”

PODKRĘĆ CIAŁO ORIENTALNYM DANIEM

Danie zawiera niskotłuszczowe białko roślinne, całą gamę witamin i składników mineralnych obecnych w warzywach oraz antyoksydanty: kwercytynę zawartą w cebuli i luteinę, w którą przebogaty jest koncentrat pomidorowy (zawiera jej więcej niż surowe pomidory). Orientalnego smaku i dodatkowych prozdrowotnych właściwości dodaje korzeń imbiru. Za intensywny aromat odpowiada olejek eteryczny – zingiberol, a substancje żywicowe takie jak gingerol i zinferon nadają lekko palącego, gorzkiego smaku. Jakie dolegliwości możemy leczyć za pomocą imbiru? Przyprawa ułatwia trawienie, pomaga przy wzdęciach i mdłościach. Chroni przed tworzeniem zakrzepów, łagodzi bóle miesiączkowe, leczy przeziębienia i pomaga przy bólach stawów ze względu na obecność substancji przeciwzapalnych. Imbir to rewelacyjny dodatek do śniadania albo porannej kawy – zwiększa koncentrację i wydajność umysłową. Dzięki temu możemy działać na pełnych obrotach!                                                                                                                                                                                                                                                                                              Pamiętajcie, ze świeży imbir należy trzymać w lodówce – najlepiej owinięty papierowym ręcznikiem i plastikowym woreczkiem. Sproszkowanego imbiru nie poleca się kupować na zapas, bo bardzo szybko wietrzeje.

 

Urozmaicenie to bardzo ważny element zdrowej diety. Zafundujcie sobie azjatycką kolację: połączcie pulpety w sosie pomidorowym z ryżem basmati, a do sałatki dodajcie kiełki.

Składniki:
woda, pulpety wegetariańskie 27% [woda, teksturowane białko pszenne, olej rzepakowy, kaszka manna (pszenna) mąka pszenna, mąka kukurydziana],  pomidory pelati 25%, [pomidory bez skórki, sok pomidorowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy], cebula, papryka świeża czerwona, koncentrat pomidorowy 8%, bulion wegetariański [maltodekstryna, sól, warzywa suszone (marchew, natka pietruszki, liście selera, por, cebula), cukier, olej rzepakowy, kurkuma, przyprawy, aromat], sól, hydrolizat białka roślinnego (zawiera soję), imbir świeży, cukier, aromat z ekstraktu drożdżowego, przyprawy, zioła (zawierają gorczycę).

Tabela wartości odżywczych w produkcie.

Masa netto: 430 g

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (215 g)% RWS* w porcji (215 g)
1Wartość energetyczna603 kJ / 144 kcal1296 kJ / 310 kcal16%
2Tłuszcz7,1 g15 g17%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,7 g1,5 g8%
4Węglowodany13 g28 g11%
5w tym cukry1,9 g4,1 g5%
6Białko7 g15 g30%
7Sól1,0 g2,15 g36%
 **WS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera 2 sugerowane porcje produktu.

Okres przydatności do spożycia od daty produkcji wynosi 12 miesięcy. Na wieczku podana jest data przydatności do spożycia, która równocześnie jest numerem partii.

Kod EAN: 5900672300765