Menu
Zobacz przepis

Soja w sosie pomidorowym

TAJEMNICA DŁUGOWIECZNOŚCI AZJATEK

  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN

Soja w sosie pomidorowym

TAJEMNICA DŁUGOWIECZNOŚCI AZJATEK

Ziarenka soi, oprócz robiącej wrażenie zawartości białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, magnez, cynk czy żelazo są bogate w ciekawe związki – izoflawony. Budową chemiczną przypominają żeński hormon – estradiol. Dzięki temu dają efekty analogiczne do działania własnych estrogenów organizmu kobiety! Badania potwierdzają, że spożywanie produktów bogatych w izoflawony chroni przed rakiem piersi, uszkodzeniem śródbłonka naczyń krwionośnych i zaburzeniami gospodarki lipidowej. Soja wzmacnia kości – u kobiet po menopauzie spożywających soję przez 6 tygodni wykazano wzrost zawartości składników mineralnych w kościach i wzrost gęstości tkanki kostnej. Takim sposobem odkryliśmy tajemnicę młodzieńczej kondycji Azjatek.                                                                                                                                                                                                                                                                                              Soja po raz pierwszy została opisana w chińskich rękopisach w roku 2800 p.n.e. Ze względu na szerokie zastosowanie i wysoką zawartość białka nazwano ją „wołowiną” Chin.

To dobra propozycja na ciepłą kolację po ciężkim dniu. Białko roślinne pomoże odżywić zmęczone ciało, a gorący posiłek ukoi nerwy i zapewni spokojny sen.

Składniki:
woda, soja 49%, koncentrat pomidorowy 23%, cebula, cukier, skrobia kukurydziana, hydrolizat białka roślinnego (zawiera soję i gluten), bulion wegetariański [maltodekstryna, sól, warzywa suszone (marchew, natka pietruszki, liście selera, por, cebula), cukier, olej rzepakowy, kurkuma, przyprawy, aromat], olej rzepakowy, sól, zioła, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, przyprawy, aromat z ekstraktu drożdżowego.

Tabela wartości odżywczych w produkcie.

Masa netto: 440 g

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (220 g)% RWS* w porcji (220 g)
1Wartość energetyczna643 kJ / 153 kcal1415 kJ / 337 kcal17%
2Tłuszcz5,7 g12 g17%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,6 g1,3 g7%
4Węglowodany16 g35 g13%
5w tym cukry4,8 g11 g12%
6Białko9,4 g21 g42%
7Sól0,7 g1,5 g25%
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera 2 sugerowane porcje produktu.

Okres przydatności do spożycia od daty produkcji wynosi 12 miesięcy. Na wieczku podana jest data przydatności do spożycia, która równocześnie jest numerem partii.

Kod EAN: 5900672300048