Menu
Zobacz przepis

Soja w sosie pomidorowym BIO

NIEDOCENIONA SKARBNICA ZDROWIA

  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN
  • PRODUKT EKOLOGICZNY

Soja w sosie pomidorowym BIO

NIEDOCENIONA SKARBNICA ZDROWIA

Ziarenka soi, z czystym sumieniem, możemy zaliczyć do grupy superfoods. Na podstawie badań, w których porównywano dietę zachodnią z jadłospisem Azjatów (nie zawsze idealnym, ale z dodatkiem soi) stwierdzono kilkukrotnie mniejszą zachorowalność na osteoporozę, nowotwory, choroby serca i zaburzenia hormonalne wśród mieszkańców Azji. Wynika to z wysokiej wartości odżywczej soi zawierającej duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych dobrych dla serca, witamin z grupy B, potasu, żelaza, wapnia oraz magnezu. Substancje aktywne zawarte w soi pomagają w terapii różnych schorzeń: izoflawony obniżają cholesterol i hamują wzrost komórek nowotworowych (jeden z nich, genisten reguluje gospodarkę wapniową i pomaga przy osteopenii oraz osteoporozie), a fitoestrogeny są pomocne w przypadku niedoborów estrogenu. Soja zawsze będzie smakować tak, jak lubisz. Nie wyróżnia się swoistym smakiem, dlatego nadaje się jako dodatek do…wszystkiego! U nas świetnie komponuje się z aromatem pomidorów otulonych ziołami.                                                                                                                                                                                                                                                                                              Soja jest nazywana krową Chin. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji i jest tam uprawiana już od XI wieku p.n.e.

Propozycja świetnie smakuje w towarzystwie ryżu basmati lub białej kaszy gryczanej. Posypcie całość pietruszką – dzięki temu danie będzie bogate w żelazo.

Składniki:
woda, soja* 49%, koncentrat pomidorowy* 24%, cebula*, cukier trzcinowy*, skrobia kukurydziana natywna, olej słonecznikowy*, sól morska, bulion wegetariański* [sól morska, syrop glukozowy z kukurydzy*, skrobia kukurydziana*, mieszanka suszonych warzyw* 9% (marchew* 4%, cebula* 3%, pasternak* 2%), brzeczka*, ekstrakt drożdżowy* 2,5%, przyprawy* (kurkuma*, imbir*, gałka muszkatołowa*, pieprz*), olej słonecznikowy*, zioła* (pietruszka*, lubczyk*, liście laurowe*)], sos sojowy* (woda, soja*, sól), substancja zagęszczająca: guma guar, zioła* (zawierają gorczycę), przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, przyprawy*.
* –  surowce rolnictwa ekologicznego

Tabela wartości odżywczych w produkcie.

Masa netto: 440 g

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (220 g)% RWS** w porcji (220 g)
1Wartość energetyczna659 kJ / 157 kcal1450 kJ / 345 kcal17%
2Tłuszcz5,9 g13 g19%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,8 g1,8 g9%
4Węglowodany16 g35 g14%
5w tym cukry6,1 g13 g15%
6Białko9,9 g22 g44%
7Sól1,03 g2,27 g34%

 

**RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera  2 sugerowane porcje produktu.

Okres przydatności do spożycia od daty produkcji wynosi 12 miesięcy. Na wieczku podana jest data przydatności do spożycia, która równocześnie jest numerem partii.

Kod EAN: 5900672305029