Menu

Tahini daktylowe

POWIEW BLISKIEGO WSCHODU

  • Źródło błonnika
    Źródło błonnika
  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN

Tahini daktylowe

POWIEW BLISKIEGO WSCHODU

Sezam jest jedną z najstarszych roślin oleistych znanych człowiekowi. Od wieków wykorzystuje się go jako przyprawę i składnik wielu smakowitych dań. Znalazł on swoje zastosowanie przede wszystkim w kuchni Bliskiego Wschodu. Oprócz walorów smakowych sezam odznacza się szeregiem właściwości zdrowotnych. Zawarte w nim substancje pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu, zapobiegając jednocześnie rozwojowi chorób takich jak miażdżyca czy zakrzepica. Pastę na bazie sezamu – tahini wzbogaciliśmy o gęsty syrop daktylowy. Nie tylko dodaje on całości nieco słodkiego akcentu, ale również jest kopalnią witamin i składników odżywczych. Wśród nich znajdują się wpływający na pracę kości wapń oraz magnez, który jest nieoceniony w walce z bezsennością, stresem i skurczami mięśni. Naszą tahini daktylową uzupełniają sól morska oraz olej rzepakowy.                                                                                                                                                                                                                                                                                              Ze względu na to, że daktyle charakteryzują się słodkim smakiem, zarówno one, jak i ich pochodne stanowią świetny naturalny zamiennik białego cukru i innych substancji słodzących. Wspomniany już syrop daktylowy można przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy usunąć pestki z daktyli (500 g) i gotować je w 500 ml wody przez ok. 20-25 minut. Gdy wszystko wystygnie, całość trzeba zblendować, a powstałą masę przecisnąć przez sitko – otrzymany płyn to właśnie syrop daktylowy.

Tahini daktylowa to przysmak, który fantastycznie pasuje do dań śniadaniowych. Sprawdzi się jako dodatek do naleśników i pancakesów, a także jako składnik kanapek. Ze względu na słodki smak i właściwości odżywcze sezamu tahini z syropem daktylowym można wykorzystać również do owsianek oraz do deserów i ciast.

PASTA SEZAMOWA Z DODATKIEM SYROPU DAKTYLOWEGO
Składniki:
miazga sezamowa 74%, syrop daktylowy 18%, olej rzepakowy, sól morska
Produkt może zawierać gluten (z pszenicy), soję, orzeszki arachidowe i inne orzechy.
Olej sezamowy na powierzchni pasty jest zjawiskiem naturalnym.

Tabela wartości odżywczych w produkcie

 

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (25 g)% RWS* w porcji (25 g)
1Wartość energetyczna2450 kJ / 591 kcal613 kJ / 148 kcal7%
2Tłuszcz46 g12 g17%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone6,0 g1,5 g8%
4Węglowodany29 g7,2 g3%
5w tym cukry16 g4,1 g5%
8Białko13 g3,3 g7%
9Sól0,30 g0,08 g1%
7Błonnik3,5 g0,9 g-
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera około 7 sugerowanych porcji produktu.

Masa netto: 185 g
Kod EAN: 5900672302349

Instagram requires authorization to view a user profile. Use autorized account in widget settings