Menu

Tahini miodowe

MIODOWY ZAWRÓT GŁOWY

  • Źródło błonnika
    Źródło błonnika
  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN

Tahini miodowe

MIODOWY ZAWRÓT GŁOWY

Gładkie i oleiste tahini to jeden z najpopularniejszych przysmaków, który przybył do nas z Bliskiego Wschodu. Ślady tego smakołyka można znaleźć również w daniach kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza w greckiej (używa się go m.in. do przygotowania chałwy). Na uwagę zasługują nie tylko walory smakowe tahini, ale również skład. Powstaje ono na bazie sezamu, który jest źródłem białka i wysokiej jakości aminokwasów – jego spożywanie zaleca się wszystkim wegetarianom i weganom. Oprócz tego w tahini znajduje się cenny błonnik pokarmowy oraz zwalczające wolne rodniki przeciwutleniacze. Wśród prozdrowotnych zalet tej pasty wymienia się również obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych (m.in. oleinowego), które regulują pracę układu sercowo-naczyniowego (m.in. obniżają ciśnienie krwi, przeciwdziałają zawałom serca oraz miażdżycy). Nasza wersja – tahini miodowe – zawiera jeszcze miód, który ma działanie bakteriobójcze, a dzięki glukozie pobudza pracę mózgu. Całość uzupełnia sól morska.                                                                                                                                                                                                                                                                                              Historia pasty tahini sięga ok. 4 tys. lat. Nie do końca wiadomo, skąd naprawdę się wywodzi – przyjęło się, że z Bliskiego Wschodu lub obszarów wokół Morza Śródziemnego. Pasty sezamowe na dobre zadomowiły się również w innych rejonach świata, m.in. w kuchni krajów azjatyckich – japońskiej, indyjskiej, koreańskiej czy chińskiej. W odróżnieniu od państw arabskich tahini pozyskuje się tam z niełuskanych nasion sezamu, dzięki czemu charakteryzuje się ono nieco gorzkim posmakiem.

Tahini miodowa idealnie sprawdzi się jako składnik rozgrzewających owsianek i śniadań na słodko. Ze względu na miód w składzie będzie nieoceniona również przy wypiekach – ciastach, ciastkach, muffinach – oraz deserach takich jak pralinki.

PASTA SEZAMOWA Z DODATKIEM MIODU
Składniki:
miazga sezamowa 79%, miód 19%, sól morska
Produkt może zawierać gluten (z pszenicy), soję, orzeszki arachidowe i inne orzechy.
Olej sezamowy na powierzchni pasty jest zjawiskiem naturalnym.

Tabela wartości odżywczych w produkcie

 

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (25 g)% RWS* w porcji (25 g)
1Wartość energetyczna2342 kJ / 564 kcal586 kJ / 141 kcal7%
2Tłuszcz42 g11 g16%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone5,9 g1,5 g8%
4Węglowodany30 g7,5 g3%
5w tym cukry15 g3,8 g4%
8Białko14 g3,5 g7%
9Sól0,31 g0,08 g1%
7Błonnik3,8 g0,9 g-
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera około 7 sugerowanych porcji produktu.

Masa netto: 185 g
Kod EAN: 5900672302356

Instagram requires authorization to view a user profile. Use autorized account in widget settings