Menu

Hummus z fasoli

FASOLOWA AWANGARDA SMAKU

  • Źródło błonnika
    Źródło błonnika
  • Bez glutenu
    Bez glutenu
  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN

Hummus z fasoli

FASOLOWA AWANGARDA SMAKU

Do stworzenia tego przysmaku zainspirowała nas kuchnia arabska. Postanowiliśmy jednak, że tym razem połączymy oryginalne smaki Bliskiego Wschodu i te rodzime. I tak narodził się pomysł na nasz hummus fasolowy! To wyjątkowa kompozycja, która powstała na bazie jednego z ulubionych warzyw strączkowych Polaków – fasoli, do której dodaliśmy sezamową pastę tahini, odrobinę soku z cytryny i specjalnie dobrane przyprawy.
Dlaczego postawiliśmy właśnie na fasolę? Bo w jej nasionach ukryte są prawdziwe skarby. Znajdziecie w nich między innymi magnez, który usprawnia pracę szarych komórek i poprawia koncentrację, fosfor, który dba o mocne kości i zęby, żelazo, czyli pierwiastek niezbędny do produkcji czerwonych krwinek, a także cynk ważny dla dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci. To nie koniec – fasola to też źródło witamin z grupy B, C i E oraz białka (zawiera go więcej niż mięso!). Zarówno fasola, jak i stworzony z niej hummus to więc świetny wybór dla wegan, wegetarian i tych, którzy po prostu lubią jeść smacznie i zdrowo.                                                                                                                                                                                                                                                                                              Jedną z najpopularniejszych odmian fasoli uprawianych w Polsce jest Piękny Jaś. Najwięcej jego plantacji można spotkać w dorzeczu Dunajca. Pędy tego gatunku osiągają nawet 3-4 metry wysokości!

Hummus fasolowy będzie smakował idealnie z kromką świeżego pieczywa – i to nie tylko w porze śniadaniowej! Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do zapiekanek czy nadzienie naleśników, a gdy wymiesza się go z wodą, olejem i sokiem z cytryny, stworzy pyszny, kremowy sos doskonały do falafeli lub innych kotlecików, kebabów czy sałatek.

PASTA DO KANAPEK – HUMMUS Z FASOLI. PRODUKT PASTERYZOWANY.
Składniki:
gotowana fasola 61%, woda, olej rzepakowy, miazga sezamowa 12%, sok z cytryny, syrop z agawy, sól morska, mieszanka przypraw i ziół.
Produkt może zawierać soję, gorczycę i seler.

Tabela wartości odżywczych w produkcie

 

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (26 g)% RWS* w porcji (26 g)
1Wartość energetyczna1075 kJ / 259 kcal279 kJ / 67 kcal3%
2Tłuszcz18 g4,6 g7%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone1,7 g0,4 g2%
4Węglowodany19 g5,0 g2%
5w tym cukry1,8 g0,47 g1%
7Białko7,2 g1,9 g4%
8Sól1,3 g0,34 g6%
6Błonnik4,4 g1,2 g-
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera około 6 sugerowanych porcji produktu.

Masa netto: 160 g
Kod EAN: 5900672302509

Instagram requires authorization to view a user profile. Use autorized account in widget settings