Menu

Hummus z soczewicy

SOCZEWISTA NOWOŚĆ

  • Źródło białka
    Źródło białka
  • Źródło błonnika
    Źródło błonnika
  • Bez glutenu
    Bez glutenu
  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN

Hummus z soczewicy

SOCZEWISTA NOWOŚĆ

Hummus może mieć naprawdę wiele twarzy. Z pewnością większość z Was doskonale zna ten, w którego składzie króluje ciecierzyca. To jednak nie jedyne warzywo strączkowe, jakie można wykorzystać do stworzenia pysznej, inspirowanej kuchnią arabską pasty. W naszej ofercie mamy też między innymi hummus z… soczewicy! Nasiona te mieszamy z warzywami, miazgą z nasion sezamu, olejem roślinnym, odrobiną soku z cytryny i przyprawami. Wszystko to tworzy kremową, aromatyczną, a przede wszystkim przepyszną pastę – to prawdziwa gratka dla miłośników kulinarnych nowości.
Bazą jest tutaj soczewica, w której znajdziemy przede wszystkim witaminy z grupy B, oddziałujące na funkcjonowanie całego organizmu i po prostu niezbędne dla dobrego zdrowia i samopoczucia. Soczewica to także źródło magnezu (który uczestniczy w około 300 procesach biochemicznych w ciele i decyduje między innymi o właściwej pracy układu nerwowego, odpornościowego i mięśniowego) oraz żelaza – tak cennego dla naszego układu krwionośnego. Nasiona tej rośliny strączkowej są ponadto bogatym źródłem błonnika pokarmowego, mają niski indeks glikemiczny i są bardzo sycące, dzięki czemu na długi czas zaspokajają głód.                                                                                                                                                                                                                                                                                              Ryż jest dobry, ale nie możesz żyć bez soczewicy – mówi hinduskie przysłowie. I jest w tym sporo racji – soczewica to skarbnica witamin i niezbędnych w naszej diecie składników odżywczych. Nic więc dziwnego, że jest uprawiana już od tysięcy lat.

Hummus soczewicowy można wykorzystać między innymi do posmarowania pieczywa – to doskonała baza do pysznych, kolorowych kanapek. Świetnie sprawdzi się też jako dip do chrupiących warzyw, wypełnienie naleśników, tortilli, a także baza do sosu, który możecie dodać do sałatki czy warzywnych kotlecików (wystarczy zmieszać go z wodą, olejem i odrobiną soku z cytryny).

PASTA DO KANAPEK – HUMMUS Z SOCZEWICY ZIELONEJ. PRODUKT PASTERYZOWANY.
Składniki:
gotowana soczewica zielona 38%, warzywa w zmiennych proporcjach [marchew, seler, cebula, por , pietruszka], miazga sezamowa 12%, olej rzepakowy, woda, sok cytrynowy, sól morska, przyprawy (zawierają gorczycę), nieaktywne płatki drożdżowe, syrop z agawy, koncentrat pomidorowy, bulion [sól, warzywa suszone (pasternak), marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, seler liść, pietruszka nać], olej rzepakowy, kurkuma, lubczyk liść].
Produkt może zawierać soję.

Tabela wartości odżywczych w produkcie

 

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (26 g)% RWS* w porcji (26 g)
1Wartość energetyczna928 kJ / 224 kcal241 kJ / 58 kcal3%
2Tłuszcz17 g4,5 g6%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone1,7 g0,4 g2%
4Węglowodany13 g3,3 g1%
5w tym cukry2,0 g0,5 g1%
7Białko6,8 g1,8 g4%
8Sól1,4 g0,35 g6%
6Błonnik3,0 g0,8 g-
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera około 6 sugerowanych porcji produktu.

Masa netto: 160 g
Kod EAN: 5900672302493