Menu
Zobacz przepis

Pasztet oliwkowy z cieciorką

SILNA, A ZARAZEM DELIKATNA BARIERA OCHRONNA

  • Źródło białka
    Źródło białka
  • Źródło błonnika
    Źródło błonnika
  • Bez glutenu
    Bez glutenu
  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN

Pasztet oliwkowy z cieciorką

SILNA, A ZARAZEM DELIKATNA BARIERA OCHRONNA

Właściwości oliwek idealnie charakteryzują symbolikę gaju oliwnego – życie i pokój. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie oleinowy, zmniejszają aktywność genu odpowiadającego za występowanie raka piersi, poza tym chronią serce i naczynia krwionośne. Działają prewencyjnie w stosunku do chorób sercowo-naczyniowych. Zdrowe tłuszcze, w połączeniu z witaminami przeciwutleniającymi, chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Oprócz tego zawierają sporo witamin z grupy B niezbędnych do utrzymania dobrej kondycji układu nerwowego, a także skóry. Dzięki zawartej w oliwkach miedzi mają działanie przeciwbólowe – są pomocne w leczeniu migreny. Połączenie dobrze przyswajalnego białka pochodzącego z cieciorki z bogactwem oliwek tworzy pełnowartościowy posiłek zalecany wszystkim osobom zmagającym się z szalonym tempem życia.                                                                                                                                                                                                     Barwa oliwek wcale nie zależy od ich gatunku. Jest związana z momentem zbioru lub sposobem obróbki. Przykładowo, zielone zbiera się zanim dojrzeją, a czerwone w kolejnym stadium dojrzewania, ale jeszcze przed osiągnięciem pełnej dojrzałości.

Typowe śniadanie greckich pasterzy to ser z oliwkami – nasz pasztet może być wegańskim odzwierciedleniem tego przysmaku. Możecie potraktować go jako dip do świeżych warzyw, krakersów albo małych chlebków z ziaren. To świetny pomysł na wiosenny piknik albo spotkanie w gronie znajomych.

PASZTET Z CIECIORKI Z DODATKIEM ZIELONYCH OLIWEK. PRODUKT PASTERYZOWANY.
Składniki:
woda, cieciorka 38%, oliwki zielone 23% (oliwki zielone, woda, sól), cebula, skrobia kukurydziana, olej rzepakowy, błonnik pszenny (bez glutenu), sól, hydrolizat białka roślinnego, warzywa suszone (pasternak, marchew, seler, pietruszka, por), substancja zagęszczająca: guma guar, przyprawy ziołowe (zawierają seler, gorczycę), przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego, przyprawy.
Produkt może zawierać sezam i soję.

Tabela wartości odżywczych w produkcie

 

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (26 g)% RWS* w porcji (26 g)
1Wartość energetyczna529 kJ / 127 kcal138 kJ / 33 kcal2%
2Tłuszcz4,4 g1,1 g2%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,6 g0,2 g1%
4Węglowodany15 g3,9 g2%
5w tym cukry2,8 g0,7 g1%
7Białko4,2 g1,1 g2%
8Sól1,1 g0,28 g5%
6Błonnik5,5 g1,4 g-
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera około 6 sugerowanych porcji produktu.

Masa netto: 160 g
Kod EAN: 5900672300734