Menu

Fasola w sosie pomidorowym

PODSTAWA ANGIELSKIEGO ŚNIADANIA

  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN

Fasola w sosie pomidorowym

PODSTAWA ANGIELSKIEGO ŚNIADANIA

Fasola jest świetnym źródłem białka dla osób stosujących dietę wegańską, wegetariańską czy odkwaszającą organizm. Warto wspomnieć, że posiada właściwości zasadotwórcze. Skutecznie neutralizuje nadmierną zawartość kwasów powstałych wskutek spożywania przetworzonej żywności. Działa wzmacniająco w przypadku wyczerpania psychicznego i fizycznego, rekonwalescencji i niedożywienia. Jest bogata w potas, wapń, a w przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu – warto wprowadzić ją do diety w przypadku nadciśnienia. Oprócz tego jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia.                                                                                                                                                                                                                                                                                              Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej fasolka korzystnie działa na wątrobę i płuca, a poza tym działa upiększająco na skórę. Dzięki niej odzyskamy moc i witalność.

Fasolka w sosie pomidorowym to dobry pomysł na szybki obiad, lunch albo kolację. Możecie ją podawać z kaszą jaglaną (spotęguje działanie alkalizujące), ryżem albo kaszą. Spróbujcie przyrządzić ją po angielsku: zwyczajnie wylać podgrzaną fasolkę na pieczone ziemniaki, grzanki czy smażone jajka.

Składniki:
woda, fasola 67%, koncentrat pomidorowy 15%, cebula, cukier, skrobia kukurydziana, hydrolizaty białka roślinnego (zawierają: soję i gluten), bulion wegetariański [maltodekstryna, sól, warzywa suszone (marchew, natka pietruszki, liście selera, por, cebula), cukier, olej rzepakowy, kurkuma, przyprawy, aromat], olej rzepakowy, sól, zioła (zawierają gorczycę), przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, przyprawy, aromat z ekstraktu drożdżowego.

Tabela wartości odżywczych w produkcie.

Masa netto: 440 g

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (220 g)% RWS* w porcji (220 g)
1Wartość energetyczna521 kJ / 123 kcal1146 kJ / 271 kcal14%
2Tłuszcz0,7 g1,5 g2%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,1 g0,2 g1%
4Węglowodany22 g48 g19%
5w tym cukry2,7 g5,9 g7%
6Białko7,1 g16 g31%
7Sól0,63 g1,5 g25%
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera 2 sugerowane porcje produktu.

Okres przydatności do spożycia od daty produkcji wynosi 12 miesięcy. Na wieczku podana jest data przydatności do spożycia, która równocześnie jest numerem partii.

Kod EAN: 5900672300024