Menu
Zobacz przepis

Strogonow wegetariański

DAWKA PROTEIN Z ROSYJSKIEGO DWORU

  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN

Strogonow wegetariański

DAWKA PROTEIN Z ROSYJSKIEGO DWORU

Pożywny Strogonow pomoże zbudować masę mięśniową, a także wzmocnić serce. Proteiny sojowe w odróżnieniu od białek zwierzęcych nie zawierają tłuszczów nasyconych – dlatego są świetnym zamiennikiem mięsa w terapii chorób sercowo-naczyniowych. Potwierdzono także, że białko sojowe obniża poziom cholesterolu we krwi. Amerykańskie Biuro ds. Żywności i Leków zezwoliło wytwórcom produktów spożywczych, które zawierają co najmniej 6,26 g białka sojowego w jednej porcji, na umieszczanie na opakowaniu oświadczenia: 25 g białka sojowego dziennie, wraz ze stosowaniem diety z ograniczoną zawartością tłuszczów nasyconych i cholesterolu, może zmniejszać ryzyko chorób serca. Prozdrowotną propozycję uzupełniają pomidory – są bogate w potas, ulubiony pierwiastek zdrowego serca.                                                                                                                                                                                                                                                                                              Nazwa dania Pochodzi od nazwiska dyplomaty rosyjskiego Pawła Stroganowa, który zlecił francuskiemu wirtuozowi kuchni Careme wykonanie wybitnej w smaku potrawy dla cesarza Aleksandra I.

Danie świetnie smakuje w towarzystwie podpieczonych ziemniaczków obtoczonych w aromatycznych ziołach oraz bukietu sałat skropionych oliwą i posypanych prażonymi ziarnami. Posiłek nadaje się zarówno na zwykły obiad, jak i ciepłe danie na przyjęciu.

Składniki:
woda, cebula, teksturowane białko sojowe 22%, koncentrat pomidorowy, skrobia kukurydziana, mąka pszenna, olej rzepakowy,  bulion wegetariański [maltodekstryna, sól, warzywa suszone (marchew, natka pietruszki, liście selera, por, cebula), cukier, olej rzepakowy, kurkuma, przyprawy, aromat], sól, hydrolizat białka roślinnego (zawiera soję), zioła, przyprawy, aromat z ekstraktu drożdżowego, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C.

Tabela wartości odżywczych w produkcie.

Masa netto: 420 g

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (210 g)% RWS* w porcji (210 g)
1Wartość energetyczna269 kJ / 64 kcal565 kJ / 134 kcal7%
2Tłuszcz1,2 g2,5 g4%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,01 g0,02 g0%
4Węglowodany8,6 g18 g7%
5w tym cukry2,3 g4,8 g5%
6Białko4,6 g9,7 g19%
7Sól0,7 g1,5 g25%
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera 2 sugerowane porcje produktu.

Okres przydatności do spożycia od daty produkcji wynosi 12 miesięcy. Na wieczku podana jest data przydatności do spożycia, która równocześnie jest numerem partii.

Kod EAN: 5900672300390