Zadziorne buraczki kryją w sobie mnóstwo witalności. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego i szeregu składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, magnez, potas, mangan, cynk, miedź, a nawet rubid i cez wpływają na prawidłowy przebieg wielu reakcji metabolicznych. Antocyjany oraz barwniki – głównie betanina wzmacniają układ odpornościowy. Szczególnie silne działanie zauważa się w przypadku chorób wirusowych, takich jak grypa albo mononukleoza oraz przy dietoterapii nowotworów. Czerwone pigmenty betaniny unicestwiają wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania nowotworów. Spożywając duże ilości pieczywa, słodyczy, mięsa oraz pijąc alkohol należy pamiętać o podaży składników zasadotwórczych. Buraki działają alkalizująco i przywracają równowagę kwasowo- zasadową po posiłku. Każda odmiana buraka odrobinę różni się zawartością składników odżywczych. Warto wiedzieć, że najwięcej walorów smakowych i zdrowotnych mają odmiany Czerwona Kula, Glob F1 i Burak Opolski.
Buraczki Pychotka to nie tylko świetny dodatek do tradycyjnego obiadu. Nadają się świetnie do odświeżającej sałatki z rukolą, przyrządzenia wegańskich burgerów lub orientalnych potraw, choćby curry z mlekiem kokosowym.
BURACZKI TARTE BIO. PASTERYZOWANE.
Składniki:
burak ćwikłowy 88%*, cukier trzcinowy*, ocet zbożowy*, sól morska, skrobia kukurydziana natywna.
* – surowce ekologiczne
Ze względu na obecność w zakładzie, produkt może zawierać: soję, seler, sezam, gorczycę.
Tabela wartości odżywczych w produkcie
Lp | Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji (75 g) | % RWS* w porcji (83 g) |
---|---|---|---|---|
1 | Wartość energetyczna | 389 kJ / 93 kcal | 292 kJ / 70 kcal | 4% |
2 | Tłuszcz | 3,1 g | 2,3 g | 3% |
3 | w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,7 g | 0,5 g | 3% |
4 | Węglowodany | 14 g | 11 g | 4% |
5 | w tym cukry | 11 g | 8,3 g | 9% |
7 | Białko | 1,4 g | 1,1 g | 2% |
8 | Sól | 1,2 g | 0,9 g | 15% |
6 | Błonnik | 1,6 g | 1,2 g | - |
Masa netto: 280 g
Kod EAN: 5900672305456