Menu
Zobacz przepis

Hummus paprykowy

AWANGARDA SMAKOWA DLA ZNUDZONYCH KLASYKĄ

  • Bez soi
  • Bez glutenu
  • Dla diabetyka
  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN
  •   W naszym zakładzie używamy w niewielkich ilościach gluten pszenny. Istnieje możliwość jego obecności w produktach nie zawierających go w swym składzie.

Hummus paprykowy

AWANGARDA SMAKOWA DLA ZNUDZONYCH KLASYKĄ

Klasyczny hummus został wzbogacony papryką, która uzupełnia skład w likopen, wychwytujący wolne rodniki, potas, witaminę C i witaminy z grupy B (szczególnie B6 – 100 g papryki zaspokaja w 22% zapotrzebowanie organizmu na ten składnik). Papryka w niewielkim stopniu ulega przemianom w procesie przetwarzania, zawartość mikro- i makroelementów w świeżym i pieczonym warzywie jest podobna! To świetna propozycja dla osób podziębionych lub chcących wzmocnić odporność. Witamina C i likopen skutecznie wzmacniają barierę odpornościową organizmu. Na dodatek, najnowsze badania dowodzą, że wzbogacenie diety w warzywa psiankowate mogą być pomocne w leczeniu choroby Alzheimera. Ale uwaga, strzec się ich powinny osoby cierpiące na choroby reumatyczne i artrozy.                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Głębia tkwi w prostocie. Pełna nazwa hummusu to ḥimmaṣ bi ṭaḥīna, czyli po arabsku, po prostu, ciecierzyca z pastą sezamową.

Ciekawa w smaku pasta to dobry dodatek do pikantnych, wyrazistych dań: tortilli, warzywnych zapiekanek albo naleśników. Spróbujcie wykorzystać hummus jako dip do różnego rodzaju papryk: od najłagodniejszych po te najostrzejsze.

Składniki:
woda, papryka czerwona 32%, cieciorka 27%, olej roślinny rzepakowy, miazga sezamowa, ocet jabłkowy, czosnek suszony, sól,  koncentrat papryki w płynie (ekstrakt papryki, cukier inwertowany).
Informacja dla alergików: zawiera sezam.
Produkujemy bez użycia substancji konserwujących, barwników, aromatów i glutaminianu monosodowego.

Tabela wartości odżywczych w produkcie.

Masa netto: 160 g

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (26 g)% RWS* w porcji (26 g)
1Wartość energetyczna1165 kJ / 280 kcal303 kJ / 73 kcal4%
2Tłuszcz21 g5,5 g8%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone1,8 g0,5 g2%
4Węglowodany17 g4,4 g2%
5w tym cukry3,2 g0,8 g1%
6Białko5,8 g1,5 g3%
7Sól0,51 g0,13 g2%
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Liczba porcji zwartych w opakowaniu wynosi około 6.

Okres przydatności do spożycia od daty produkcji wynosi 12 miesięcy. Na wieczku podana jest data przydatności do spożycia, która równocześnie jest numerem partii.

Kod EAN: 5900672300956