Menu
Zobacz przepis

Ketchup – pikantny sos pomidorowy BIO

WARTOŚCIOWY SPRZYMIERZENIEC ODCHUDZANIA

  • Bez soi
  • Bez glutenu
  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN
  • PRODUKT EKOLOGICZNY
  •   W naszym zakładzie używamy w niewielkich ilościach gluten pszenny. Istnieje możliwość jego obecności w produktach nie zawierających go w swym składzie.

Ketchup – pikantny sos pomidorowy BIO

WARTOŚCIOWY SPRZYMIERZENIEC ODCHUDZANIA

Likopen, zawarty w pomidorach pochodzących z upraw ekologicznych, wykazuje szereg korzystnych właściwości. Po pierwsze, jest silnym antyoksydantem – wzmacnia układ odpornościowy i opóźnia procesy starzenia. Po drugie, chroni przed miażdżycą, regulując funkcje ścianek naczyń krwionośnych, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, a ponadto wzmacnia gęstość mineralną kości i zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Ketchup jest zagęszczony bogatą w potas, magnez i wapń bezglutenową mąką z manioku. Posiada ona dwa razy więcej błonnika niż ziemniak. Pikantny smak ketchupu zawdzięczamy przyprawom zawierającym kapsaicynę, która wywołuje na języku wrażenie ciepła. Przemiana materii przyspiesza, a ponieważ produkcja ciepła wymaga nakładu energii, spalamy dodatkowe kalorie. Pamiętajmy jednak, że ostre dania nie są wskazane dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, ponieważ podrażniają błonę śluzową żołądka.                                                                                                                                                                                                                                                                                              Silne właściwości lecznicze posiadają liście oraz kora manioku. Wykorzystywane są do leczenia nadciśnienia, a poza tym pomagają łagodzić dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego.

Ketchup to świetny dodatek do bezglutenowych wypieków: ulubionej pizzy, tart i zapiekanek. Możecie je przyrządzić z przeróżnych mąk : gryczanej, ryżowej, a nawet dyniowej!

Składniki:
woda, koncentrat pomidorowy*45% (142 g pomidorów na 100 g ketchupu), cukier trzcinowy*, ocet jabłkowy*, ocet zbożowy* (bez glutenu), sól morska,  skrobia kukurydziana natywna, skrobia z tapioki*, substancja zagęszczająca: guma guar, przyprawy* (zawierają gorczycę), zioła*.
* – surowiec ekologiczny
Pasteryzowany.

Tabela wartości odżywczych w produkcie.

Masa netto: 315 g

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (15g)% RWS** w porcji (15g)
1Wartość energetyczna479 kJ / 113 kcal72 kJ / 17 kcal1%
2Tłuszcz0,3 g0,05 g0%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone0 g0 g0%
4Węglowodany26 g3,9 g2%
5w tym cukry18 g2,7 g3%
6Białko1,5 g0,2 g1%
7Sól2,5 g0,38 g6%
**RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera 21 sugerowanych porcji produktu.

Okres przydatności do spożycia od daty produkcji wynosi 12 miesięcy. Na wieczku podana jest data przydatności do spożycia, która równocześnie jest numerem partii.

Kod EAN: 5900672305302