Nasz sos składa się z surowców ekologicznych, które wspólnie tworzą produkt bogaty w silne przeciwutleniacze: likopen, beta-karoten, składniki mineralne takie jak potas, żelazo, miedź czy krzem wspomagający wchłanianie innych substancji oraz witaminy z grupy B, foliany, kwas askorbinowy i tokoferole. Likopen posiada właściwości przeciwutleniające – neutralizuje wolne rodniki, których nadmiar jest główną przyczyną powstawania chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych. Czy wiesz, że pomidor po obróbce termicznej np. w przetworze pomidorowym ma wyższą zawartość biodostępnego likopenu niż w surowej formie?
Naturalny ketchup to nie tylko świetny dodatek do kanapek, zdrowszej wersji zapiekanek i pizzy. Możecie zagęścić nim domowe leczo na bazie papryki, cukinii i pomidorów, a nawet gazpacho w upalne dni.
KETCHUP – ŁAGODNY SOS POMIDOROWY BIO. PRODUKT PASTERYZOWANY.
Składniki:
koncentrat pomidorowy*63% (210 g pomidorów na 100 g ketchupu), cukier trzcinowy*, ocet zbożowy*, sok z cytryny*2,9%, sól morska, skrobia z tapioki*, przyprawy*, przyprawy ziołowe*.
* – surowce rolnictwa ekologicznego
Tabela wartości odżywczych w produkcie
Lp | Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji (15g)GDA | % RWS** w porcji(15g) |
---|---|---|---|---|
1 | Wartość energetyczna | 428 kJ / 101 kcal | 64 kJ / 15 kcal | 1% |
2 | Tłuszcz | 0,6 g | 0 g | 0% |
3 | w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g | 0% |
4 | Węglowodany | 30 g | 4,5 g | 2% |
5 | w tym cukry | 28 g | 4,2 g | 5% |
7 | Białko | 2,3 g | 0,3 g | 0% |
8 | Sól | 2,2 g | 0,33 g | 6% |
6 | Błonnik | 0,9 g | 0,1 g | - |
Masa netto: 315 g
Kod EAN: 5900672305296