Menu
Zobacz przepis
Maslo_orzechowe_naturalne_str

Masło orzechowe naturalne

Z SERCA DLA SERCA

  • Bez glutenu
  • Dla dzieci
  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN
  •   W naszym zakładzie używamy w niewielkich ilościach gluten pszenny. Istnieje możliwość jego obecności w produktach nie zawierających go w swym składzie.

Masło orzechowe naturalne

Z SERCA DLA SERCA

Bazą naturalnego masła są orzeszki arachidowe bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których spożycie jest polecane w prewencji powszechnych chorób sercowo-naczyniowych. Badania wykazują, że u osób jedzących orzechy 5 razy w tygodniu ryzyko zachorowania spada o blisko 20%. Serce wspiera również potas (w 100 g orzeszków znajdziemy aż 705 mg). Pierwiastek pomaga walczyć z nadciśnieniem, które dotyka aż co trzecią osobę w Polsce, a co najgorsze – również dzieci. Udowodniono bezpośredni związek między masą ciała a ciśnieniem – im większą pacjent ma masę ciała, tym wyższe będzie miał ciśnienie tętnicze. Skutecznym orężem w walce ze zbyt wysokimi parametrami ciśnienia krwi jest redukcja masy ciała. To takie oczywiste, a jednak trudne w realizacji: masło orzechowe o wysokiej zawartości białka w tym momencie jest bardzo pomocne.                                                                                                                                                                                                                                                                                              Czy wiecie, że w czerwcu 2003 roku FDA (ang. Food and Drug Administration) wykazało, że spożywanie 20- 45 g orzechów dziennie obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych?

Naturalne masło orzechowe to świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły lub na uczelnię. Kanapka z chleba żytniego posmarowana masłem orzechowym z dodatkiem banana i cynamonu wspomoże pracę umysłową i uspokoi burczenie w brzuchu.

Składniki:
Orzeszki arachidowe  90%, emulgator: lecytyny (z soi), częściowo utwardzony tłuszcz palmowy (zawartość tłuszczów trans < 1%), błonnik pszenny (bez glutenu), cukier, sól morska, aromat: wanilina.
Produkt może zawierać sezam, migdały, orzechy nerkowca.
Olej z orzeszków arachidowych na powierzchni masła jest zjawiskiem naturalnym.

Tabela wartości odżywczych w produkcie.

Masa netto: 350 g

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (25 g)% RWS* w porcji (25 g)
1Wartość energetyczna2570 kJ / 619 kcal643 kJ / 155 kcal8%
2Tłuszcz51 g13 g18%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone7,7 g1,9 g10%
4Węglowodany17 g4,3 g2%
5w tym cukry4,3 g1,1 g1%
6Białko23 g5,8 g12%
7Sól1,01 g0,26 g4%
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera 14 sugerowanych porcji produktu.

Okres przydatności do spożycia od daty produkcji wynosi 9 miesięcy. Na wieczku podana jest data przydatności do spożycia, która równocześnie jest numerem partii.