Menu

Pasztet pomidorowy z cieciorką

KWASKOWATA AURA STANOWCZOŚCI

  • Bez glutenu
  • Dla dzieci
  • Bez cukru
  • Dla diabetyka
  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN
  •   W naszym zakładzie używamy w niewielkich ilościach gluten pszenny. Istnieje możliwość jego obecności w produktach nie zawierających go w swym składzie.

Pasztet pomidorowy z cieciorką

KWASKOWATA AURA STANOWCZOŚCI

Spośród grupy warzyw psiankowatych to pomidory są najlepszym źródłem substancji odżywczych. Wyróżniają się zawartością witamin antyoksydacyjnych – A, C i E, a także z grupy B i witaminy K. Potas to kolejny pierwiastek, który lubi pomidory (300 mg w 100 g warzywa). Reguluje on setki przemian metabolicznych w naszym organizmie, m.in. neutralizuje zbyt dużą podaż soli spożywanej w codziennych posiłkach – to korzystne zjawisko dla osób cierpiących na nadciśnienie, zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie i skurczom mięśni. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu, polepszając jego zaopatrzenie w tlen. Likopen zawarty w pomidorach to silny przeciwutleniacz pomagający zwalczać choroby sercowo-naczyniowe, autoimmunologiczne, zalicza się go do substancji przeciwnowotworowych. To się nazywa konsekwentne działanie!                                                                                                                                                                                                                                                                                       Specjaliści z Harvard Medical School, po sześcioletnich badaniach obejmujących prawie 50 tysięcy mężczyzn, wywnioskowali, że rak prostaty atakuje zdecydowanie rzadziej tych, którzy jedzą przetwory z pomidorów częściej niż dwa razy w tygodniu.

Pasztet idealnie komponuje się ze świeżymi ziołami – bazylią, tymiankiem i oregano, a także kiełkami lucerny, brokułów, rzodkiewki albo fasolki mung. Taka kanapka to idealna propozycja na pożywne śniadanie, lunch albo szybką przekąskę przed ważnym spotkaniem.

Składniki:
woda, cieciorka 38%, cebula, koncentrat pomidorowy 17%, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, błonnik pszenny (bez glutenu), przyprawy (zawierają: gorczycę i seler), hydrolizaty białka roślinnego (zawierają: soję), sól, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego.
Produkt może zawierać sezam.
Ciemnienie wierzchniej warstwy produktu jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość.
Produkujemy bez użycia glutaminianu monosodowego.

Tabela wartości odżywczych w produkcie.

Masa netto: 160 g

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (26 g)% RWS* w porcji (26 g)
1Wartość energetyczna614 kJ / 146 kcal160 kJ / 38 kcal2%
2Tłuszcz5,3 g1,4 g2%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,4 g0,1 g1%
4Węglowodany20 g5,2 g2%
5w tym cukry2,7 g0,7 g1%
6Białko3,6 g1,0 g2%
7Sól1,4 g0,36 g6%
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera około 6 sugerowanych porcji produktu.

Okres przydatności do spożycia od daty produkcji wynosi 12 miesięcy. Na wieczku podana jest data przydatności do spożycia, która równocześnie jest numerem partii.

Kod EAN: 5900672300215