Menu
Zobacz przepis

Pulpety wegetariańskie w sosie pieczeniowym „Weguś”

PRZYSMAK DLA NEURONÓW

  • Dla dzieci
  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN

Pulpety wegetariańskie w sosie pieczeniowym „Weguś”

PRZYSMAK DLA NEURONÓW

Naturalne aromaty drożdżowe będące bazą sosu pieczeniowego wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Napój drożdżowy już w starożytności był wykorzystywany przez Hipokratesa jako preparat witaminowy i wzmacniający. Wszystko dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B, białek (danie zawiera również łatwo przyswajalne białko roślinne) oraz cynku, magnezu, selenu i chromu. Witaminy z grupy B wzmacniają układ nerwowy, łagodząc objawy stresu i psychicznego wyczerpania. Są wykorzystywane w dietoterapii takich schorzeń jak choroba Huntingtona, Alzheimera, Parkinsona czy ataksji Friedreicha. Drożdże zawierają dużo kwasu pantotenowego, który przyspiesza gojenie ran, jest koenzymem szeregu reakcji enzymatycznych i poprawia pigmentację i stan włosów – dlatego kobiety bardzo często wykorzystują drożdże w maseczkach na włosy.                                                                                                                                                                                                                                                                                              Drożdże od wieków wykorzystuje się jako lekarstwo na hemoroidy, oparzenia i trądzik. Należy jednak być ostrożnym u osób z chorobami metabolicznymi – często główną ich przyczyną jest drożdżyca, wtedy niestety należy z nich zrezygnować.

Co powiecie na tradycyjny polski obiad? Pulpety w sosie pieczeniowym, ziemniaczki z koperkiem i zasmażane buraczki. Sprawdza się przy każdej okazji.

Składniki:
woda, pulpety wegetariańskie 40% [woda, teksturowane białko pszenne, olej rzepakowy, kaszka manna (pszenna), mąka pszenna, mąka kukurydziana], cebula, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, aromaty z ekstraktu drożdżowego, bulion wegetariański [maltodekstryna, sól, warzywa suszone (marchew, natka pietruszki, liście selera, por, cebula), cukier, olej rzepakowy, kurkuma, przyprawy, aromat], hydrolizaty białka roślinnego (zawierają soję i gluten), koncentrat pomidorowy, przyprawy, sól, zioła, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C.

Tabela wartości odżywczych w produkcie.

Masa netto: 420 g

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (210 g)% RWS* w porcji (210 g)
1Wartość energetyczna482 kJ / 115 kcal1012 kJ / 242 kcal12%
2Tłuszcz5,8 g12 g17%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,4 g0,8 g4%
4Węglowodany9,4 g20 g8%
5w tym cukry0,4 g0,8 g1%
6Białko6,3 g13 g26%
7Sól1,0 g2,1 g35%
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera 2 sugerowane porcje produktu.

Okres przydatności do spożycia od daty produkcji wynosi 12 miesięcy. Na wieczku podana jest data przydatności do spożycia, która równocześnie jest numerem partii.

Kod EAN: 5900672300819

  • Wiemy co dzieci lubi najbardziej! Nasz bio ketchup bez cukru!
  • yczymy Wam dzisiaj duuuo mioci  i samych taki pysznoci
  • niadanie dla sportowca? Owsianka z naszym tahini wzbogaconym biakiem! primavika
  • BIO Maso migdaowe to ostatnio nasz numer jeden do niadania!!
  • Obiad idealny wedug thesoftblend z naszym hummusem Pysznoci!  dinnerrepost
  • Poywne niadanie na zimowy poranek  kanapki z naszym wege
  • Prbowalicie ju naszego masa orzechowego z biakiem?  active beactive
  • Co powiecie na ciasto z biaej fasoli od kingamajkrzak? My
  • BIO maso migaowe!  Wolicie je na kanapkach czy dodajecie