Menu

Chili Sin Carne roślinne

SMAK KUCHNI TEKSAŃSKIEJ

  • Wysoka zawartość białka
    Wysoka zawartość białka
  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN

Chili Sin Carne roślinne

SMAK KUCHNI TEKSAŃSKIEJ

Chili Sin Carne to klasyczne danie kuchni teksańskiej. Jest to wegetariańska wersja dania mięsnego, czyli słynnego chili con carne. Nasz gęsty sos pomidorowy z warzywami i roślinnym mięsem idealnie pasuje do nachosów, meksykańskiej tortilli lub klasycznych naleśników, a także makaronów i innych kreatywnych dań. Nasza wersja jest w 100% roślinna, dzięki czemu sos chili sin carne od marki Primavika jest odpowiedni dla wegan i wegetarian. W słoiku z naszym wegańskim chili sin carne zamknęliśmy bardzo aromatyczny i gęsty sos pomidorowy. Znalazła się w nim również kukurydza oraz czerwona fasola – podstawowe składniki każdego teksańskiego chili. Papryka doskonale komponuje się z pozostałymi warzywami oraz przyprawami, a także z roślinnym mięsem mielonym, które sprawia, że nasze Chili Sin Carne jest bardzo sycące. Całość tworzy bardzo ciekawą i apetyczną mieszankę. Sos jest wartościowym źródłem białka i zawiera tylko naturalnie występujące cukry. Brak konserwantów, glutaminianu oraz fosforanów i barwników, a także niska zawartość tłuszczów nasyconych sprawia, że posiłek przygotowany z Chili Sin Carne Primavika będzie bardzo pożywny i zdrowy.                                                                                                                                                                                                                                                                                      Chili Con Carne to tradycyjna potrawa z Teksasu, który przed laty był stanem hiszpańsko-meksykańskim, dlatego teksańskie chili często kojarzy się z kuchnią meksykańską i podawane jest z meksykańskimi tortillami lub nachos. Nazwa Chili Con Carne pochodzi z języka hiszpańskiego. W przetłumaczeniu na język polski oznacza dosłownie chili z mięsem. Z kolei Chili Sin Carne to po polsku chili bez mięsa.

Wegański sos Chili Sin Carne to klasyczna potrawa kuchni teksańskiej, która oryginalnie podawana jest z meksykańską tortillą lub z ryżem. Nasza wersja sosu idealnie pasuje także do nachosów oraz naleśników. Chili Sin Carne będzie doskonale komponowało się także z plackami ziemniaczanymi i wieloma innymi daniami w klimacie teksańskim lub meksykańskim.

ROŚLINNY SOS POMIDOROWY Z PAPRYKĄ, FASOLĄ CZERWONĄ I KUKURYDZĄ. PRODUKT PASTERYZOWANY.
Składniki:
woda, czerwona papryka 23%, ugotowana czerwona fasola 17%, koncentrat pomidorowy 14%, teksturowane białko pszenne 22%, cebula, kukurydza konserwowa (ziarno kukurydzy, woda, sól) 10%, olej rzepakowy, ekstrakt drożdżowy, skrobia kukurydziana, przyprawy, bulion warzywny (sól, warzywa suszone[pasternak, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, seler liść, pietruszka nać], olej rzepakowy, kurkuma, lubczyk liść), sól morska, chili 0,2%.
Produkt może zawierać: soję, nasiona sezamu i gorczycę.

Tabela wartości odżywczych w produkcie

 

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (150 g)% RWS* w porcji (150 g)
1Wartość energetyczna361 kJ / 86 kcal542 kJ / 129 kcal6%
2Tłuszcz2,3 g3,5 g5%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,2 g0,3 g2%
4Węglowodany8,4 g13 g5%
5w tym cukry2,8 g4,1 g5%
7Białko8,6 g13 g26%
8Sól0,98 g1,5 g25%
6Błonnik1,2 g1,9 g-
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera około 2 sugerowane porcje produktu.

Masa netto: 300 g
Kod EAN: 5900672302547