Menu
Zobacz przepis

Ketchup – łagodny sos pomidorowy BIO

DŁUGOWIECZNOŚĆ JEST MOŻLIWA

  • Bez soi
  • Bez glutenu
  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN
  • PRODUKT EKOLOGICZNY
  •   W naszym zakładzie używamy w niewielkich ilościach gluten pszenny. Istnieje możliwość jego obecności w produktach nie zawierających go w swym składzie.

Ketchup – łagodny sos pomidorowy BIO

DŁUGOWIECZNOŚĆ JEST MOŻLIWA

Nasz sos składa się z surowców ekologicznych, które wspólnie tworzą produkt bogaty w silne przeciwutleniacze: likopen, beta-karoten, składniki mineralne takie jak potas, żelazo, miedź czy krzem wspomagający wchłanianie innych substancji oraz witaminy z grupy B, foliany, kwas askorbinowy i tokoferole. Likopen posiada właściwości przeciwutleniające – neutralizuje wolne rodniki, których nadmiar jest główną przyczyną powstawania chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych. W naszym ketchupie tradycyjny ocet zbożowy został w 2/3 zastąpiony octem jabłkowym, który paradoksalnie odkwasza organizm i reguluje równowagę kwasowo-zasadową. Nasi przodkowie używali octu jabłkowego jako remedium na stany zapalne, zaparcia, zgagę, wzdęcia, a także w przypadku chorób o podłożu bakteryjnym. Dzisiaj ocet jabłkowy, w odróżnieniu od innych surowców, nie stracił na wartości i jest polecany jako środek wzmacniający organizm, w przypadku skurczy i chorób dermatologicznych.                                                                                                                                                                                                                                                                                              Ocet jabłkowy od lat jest doceniany przez ludzi nauki, sztuki czy polityki. Drugi prezydent Stanów Zjednoczonych John Adams każdego ranka pił ocet jabłkowy. Przeżył 91 lat.

Naturalny ketchup to nie tylko świetny dodatek do kanapek, zdrowszej wersji zapiekanek i pizzy. Możecie zagęścić nim domowe leczo na bazie papryki, cukinii i pomidorów, a nawet gazpacho w upalne dni.

Składniki:
woda, koncentrat pomidorowy*48% (145 g pomidorów na 100 g ketchupu), cukier trzcinowy*, ocet jabłkowy*, ocet zbożowy* (bez glutenu), sól morska, skrobia kukurydziana natywna, skrobia z tapioki*, substancja zagęszczająca: guma guar, przyprawy*.
* – surowiec ekologiczny
Pasteryzowany.

Tabela wartości odżywczych w produkcie.

Masa netto: 315 g

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (15g)GDA% RWS** w porcji(15g)
1Wartość energetyczna428 kJ / 101 kcal64 kJ / 15 kcal1%
2Tłuszcz0,3 g0,05 g0%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone0 g0 g0%
4Węglowodany23 g3,5 g1%
5w tym cukry20,2 g3 g3%
6Białko1,5 g0,2 g1%
7Sól2,3 g0,35 g6%

**RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera 21 sugerowanych porcji produktu.

Okres przydatności do spożycia od daty produkcji wynosi 12 miesięcy. Na wieczku podana jest data przydatności do spożycia, która równocześnie jest numerem partii.

Kod EAN: 5900672305296